Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn woning?

Heeft u nog geen energielabel voor uw woning? Dan ontvangt u in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel. U moet dit voorlopige energielabel zelf online omzetten in een verplicht, definitief label. Heeft u al een energielabel en wilt u dit vernieuwen? Ook dat kunt u online doen. Een definitief label kost naar verwachting enkele tientjes.

Voorlopig energielabel ontvangen

Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari en februari 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Het voorlopige label is gebaseerd op al bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Het voorlopige energielabel is een inschatting. Misschien heeft u inmiddels uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven zodra u het voorlopige energielabel omzet in een definitief label. Op basis van deze maatregelen kan het definitieve label anders uitvallen dan het voorlopig label.

Wanneer ontvangt u het voorlopige energielabel?

In onderstaand schema kunt u zien wanneer u het voorlopige energielabel krijgt thuisgestuurd:

Ontvangstschema voorlopig energielabel per provincie
Zuid-Holland

 16 of 20 januari 2015

Noord-Holland en Zeeland

 23 of 27 januari 2015

Noord-Brabant en Limburg

 30 januari of 3 februari 2015

Utrecht en Gelderland

 6 of 10 februari 2015

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland

 13 of 17 februari 2015

Definitief energielabel aanvragen

U kunt online uw voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Wat moet u hiervoor doen?

  1. Log met uw DigiD in op www.energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.   
  3. Voeg digitaal bewijs toe, als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
  4. Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd).
  5. Verstuur uw gegevens.

Erkend deskundige controleert gegevens

De erkend deskundige (energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist) controleert uw gegevens vervolgens op afstand. Hij kan met u overleggen over de gegevens die u heeft verstrekt. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Definitief energielabel binnen enkele dagen

Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer.

Hoe snel u uw definitieve energielabel ontvangt, hangt af van:

  • de kwaliteit van het aangeleverde bewijsmateriaal;
  • de reactiesnelheid van de erkend deskundige.

Geldigheid definitief energielabel

Het definitieve label blijft (net als het energielabel dat vóór 2015 is afgegeven) 10 jaar geldig.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Een definitief energielabel gaat naar verwachting enkele tientjes kosten. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskundige.

U bezit al een energielabel en wilt dit vernieuwen

Heeft u vóór 2015 al een energielabel voor uw woning ontvangen laten opstellen en wilt u een nieuwe? Bijvoorbeeld omdat u de woning wilt verkopen en het oude label geen juist beeld meer geeft van de energieprestatie van uw huis? Ook dan kunt u dit via www.energielabelvoorwoningen.nl online regelen. De procedure is hetzelfde als hiervoor beschreven. Ook in dit geval bedragen de kosten naar verwachting een paar tientjes.

Online aanvragen definitief label lukt niet

Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Bijvoorbeeld omdat u geen internet heeft, of omdat de woningeigenaar is overleden en u niet kunt inloggen met DigiD? Dan kunt u contact opnemen met de helpdesk energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of [email protected].